skip to Main Content

VERNIEUWING AMSTELVEENLIJN

Lijn 51 was tot maart 2019 een begrip in Amsterdam en Amstelveen. Maar de sneltrams waren vaak overvol, verouderd, reden niet vaak genoeg en waren gevoelig voor storingen. Ook was de verkeersveiligheid rondom de lijn niet optimaal. Hoog tijd dus dat de Amstelveenlijn wordt vernieuwd.

De voormalige sneltramverbinding tussen Westwijk en Amsterdam Centraal Station wordt omgebouwd naar een veilige, snelle en betrouwbare tramverbinding tussen Westwijk en station Amsterdam Zuid. Daar kunnen reizigers straks vlot en overzichtelijk overstappen op het overige openbaar vervoer. Ook tramlijn 5 profiteert op datzelfde traject (tussen Zuid en Westwijk) van de vernieuwing van de Amstelveenlijn, van bijvoorbeeld de nieuwe tramhaltes.

Opdrachtgever is de Vervoerregio Amsterdam. Metro en Tram van de gemeente Amsterdam begeleidt de uitvoering en VITAL is de hoofdaannemer. VITAL is een samenwerkingsverband van de VolkerWessels-ondernemingen Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en KWS. Het project wordt gerealiseerd tussen 2017 en 2021.

Nederland, Amstelveen, 23 augustus 2019.
Het vernieuwen van de Amstelveenlijn.
Beneluxbaan ter hoogte van halte Kronenburg.
De laatstwe werkzaamheden tijdens de Zomer buitendienststelling.

Foto: Ge Dubbelman.

WAT GAAN WE DOEN?

  • De hybride metro/sneltramlijn 51 wordt omgebouwd naar een tramverbinding tussen Westwijk en station Amsterdam Zuid. Gewone trams zijn minder gevoelig voor storingen. En storingen die er zijn kunnen makkelijker worden verholpen, omdat ze aansluiten bij de rest van het GVB trammaterieel. 
  • Er komen nieuwe trams met lage in- en uitstap, dat is veiliger en comfortabeler voor reizigers.
  • Drie kruispunten – Sportlaan, Zonnestein en Kronenburg – maken we ongelijkvloers. Dit zorgt voor snellere en veiligere doorstroming.
  • Er komt een opstelterrein in de Legmeerpolder.
  • (Delen van) de rails, wissels, bovenleidingen, technische systemen worden vernieuwd of krijgen groot onderhoud, zo zijn ze toekomstproof en kunnen ze weer jaren mee.
  • Vier haltes komen te vervallen en worden verwijderd: Spinnerij, Gondel, Marne en Amstelveen Centrum. Zo wordt de verbinding sneller.
  • De haltes De Boelelaan/VU en A.J. Ernststraat worden samengevoegd tot één nieuwe halte A.J. Ernststraat op een nieuwe locatie én we vernieuwen alle andere haltes en maken ze geschikt voor het nieuwe laagvloerse trammaterieel – ook weer veiliger en comfortabeler voor de reizigers.

MEER WETEN?
Meer informatie over de Amstelveenlijn vindt u op www.amstelveenlijn.nl.
U kunt zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief via info@amstelveenlijn.nl. Of volg het project via Twitter of via Facebook. Heeft u een vraag? Het projectteam Amstelveenlijn is telefonisch bereikbaar op 020 – 470 4070 (24 uur per dag/7 dagen per week) en via e-mail op info@amstelveenlijn.nl. Of kom langs in Amstelveen InZicht! Op de woensdagen is er altijd iemand van het projectteam Amstelveenlijn aanwezig.

WAT IS DE PLANNING?

Nu - zomer 2020Ombouw Amstelveenlijn en realisatie ongelijkvloerse kruispunten en opstelterrein
Zomer 2020Start testfase
Eind 2020Start vernieuwde Amstelveenlijn (lijn 25)

Amstelveenlijn: een impressie van de zomeroperatie in 2019

Back To Top
Zoeken