skip to Main Content

VERNIEUWING AMSTELVEENLIJN

Lijn 51 is sinds 1990 een begrip in Amsterdam en Amstelveen. Maar de sneltrams zijn vaak overvol, verouderd, rijden niet vaak genoeg en zijn gevoelig voor storingen. Ook is de verkeersveiligheid rondom de lijn niet optimaal. Hoog tijd dus dat de Amstelveenlijn wordt vernieuwd.

De huidige sneltramverbinding tussen Westwijk en Amsterdam Centraal Station wordt omgebouwd naar een veilige, snelle en betrouwbare tramverbinding tussen Westwijk en station Amsterdam Zuid. Daar kunnen reizigers straks vlot en overzichtelijk overstappen op het overige openbaar vervoer. Ook tramlijn 5 profiteert op datzelfde traject (tussen Zuid en Westwijk) van de vernieuwing van de Amstelveenlijn, van bijvoorbeeld de nieuwe tramhaltes.

Opdrachtgever is de Vervoerregio Amsterdam. Metro en Tram van de gemeente Amsterdam begeleidt de uitvoering en VITAL is de hoofdaannemer. VITAL is een samenwerkingsverband van de VolkerWessels-ondernemingen Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en KWS. Het project wordt gerealiseerd tussen 2017 en 2021.

Nederland, Amstelveen, 4 oktober 2016.
Het vernieuwen van de Amstelveenlijn.
Omgeving halte Kronenburg.
Eerste zichtbare werkzaamheden: graven proefsleuven.


Foto: Ge Dubbelman/Hollandse Hoogte 2016.

WAT GAAN WE DOEN?

  • De hybride metro/sneltramlijn 51 wordt omgebouwd naar een tramverbinding tussen Westwijk en station Amsterdam Zuid. Gewone trams zijn minder gevoelig voor storingen. En storingen die er zijn kunnen makkelijker worden verholpen, omdat ze aansluiten bij de rest van het GVB trammaterieel. 
  • Er komen nieuwe trams met lage in- en uitstap, dat is veiliger en comfortabeler voor reizigers.
  • Drie kruispunten – Sportlaan, Zonnestein en Kronenburg – maken we ongelijkvloers. Dit zorgt voor snellere en veiligere doorstroming.
  • Er komt een opstelterrein in de Legmeerpolder.
  • (Delen van) de rails, wissels, bovenleidingen, technische systemen worden vernieuwd of krijgen groot onderhoud, zo zijn ze toekomstproof en kunnen ze weer jaren mee.
  • Vier haltes komen te vervallen en worden verwijderd: Spinnerij, Gondel, Marne en Amstelveen Centrum. Zo wordt de verbinding sneller.
  • De haltes De Boelelaan/VU en A.J. Ernststraat worden samengevoegd tot één nieuwe halte op een nieuwe locatie én we vernieuwen alle andere haltes en maken ze geschikt voor het nieuwe laagvloerse trammaterieel – ook weer veiliger en comfortabeler voor de reizigers.

WAT IS DE PLANNING?

2017 – 2018Voorbereidende werkzaamheden, zoals het verwijderen van groen en het verleggen van kabels en leidingen
4e kwartaal 2018 – 1e kwartaal 2020Realisatie opstelterrein
1e kwartaal 2019 – 1e kwartaal 2020Realisatie ongelijkvloerse kruispunten/ombouw Amstelveenlijn
Maart 2019Sneltram 51 stopt met rijden, start tijdelijk OV met busvervoer
14 juli – 26 augustus 2019Zomerbuitendienststelling lijn 5 (tijdelijk busvervoer)
2e kwartaal – 4e kwartaal 2020Buffer voor uitloop bouwactiviteiten, testfase en start vernieuwde Amstelveenlijn
31 december 2020Uiterste datum oplevering VITAL
1e kwartaal 2021Afronding project

MEER WETEN?
Meer informatie over de Amstelveenlijn vindt u op www.amstelveenlijn.nl. U kunt zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief via info@amstelveenlijn.nl. Of volg het project via Twitter: @Amstelveenlijn of via Facebook. Heeft u een vraag? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 020 – 470 4070 (24 uur per dag/7 dagen per week) en via e-mail op info@amstelveenlijn.nl. Of kom langs in Amstelveen InZicht! Op de woensdagen is er altijd iemand van het projectteam Amstelveenlijn aanwezig.

Amstelveenlijn: 4-D film ongelijkvloerse kruising Kronenburg

OPENINGSTIJDEN

WOENSDAG12.00 - 17.00 uur
DONDERDAG12.00 - 17.00 uur
VRIJDAG12.00 - 17.00 uur

EERSTE EN DERDE ZATERDAG
VAN DE MAAND 12.00 - 17.00 UUR

AGENDA

Amstelveen InZicht organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten, excursies en rondleidingen. In de agenda ziet u het actuele overzicht.

WILT U MEER WETEN?

Stadsplein 103,
1181 ZM Amstelveen

Garage Schouwburg*

(020) 540 48 98

*2 uur gratis met personal shopping card Stadshart

Back To Top
Zoeken