Ga naar hoofdinhoud
VP07_verbreding bovenlandpad_crop

Verbreding Bovenlandpad en verlaging overkapping Oude Dorp stap dichterbij

20 juni 2017 – Het Amstelveense college van B & W wil een extra overkapping over de A9 bij het oude KPMG-gebouw. Ook is er de wens om de overkapping bij het Oude Dorp te verlagen, zodat deze beter aansluit bij de omgeving. Aan de gemeenteraad wordt 9 miljoen gevraagd om dit te realiseren. Over deze twee wensen heeft het Amstelveense college van B&W afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat.  

Wethouder A9 Herbert Raat (VVD): “De gemeente investeert al 40 miljoen in de aanleg van de A9 en ziet nu kans om met een extra investering de kwaliteit voor de inwoners te vergroten. Zo kan de derde overkapping, bij het Bovenlandpad, een groene aansluiting zijn op het bestaande Meanderpark. Deze aanpassing is mede in gang gezet door de inzet van Roy van Buren van Belangenvereniging Meanderbewoners (BVMB). Zij hebben ons geïnspireerd. Over de derde overkapping gaan we in gesprek met de eigenaar van het voormalige KPMG-gebouw. Gezien de kwaliteitsverbetering voor hun deur is het wenselijk dat zij substantieel bijdragen in de dekking van kosten.”

EXTRA KWALITEIT VOOR AMSTELVEEN

Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de drukke snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Ook de A9 door Amstelveen krijgt extra rijstroken. De rijksweg gaat van tweemaal drie naar tweemaal vier rijstroken. Er is al met Rijkswaterstaat afgesproken dat de A9 op verzoek van de gemeente verdiept wordt aangelegd over een lengte van 1,3 kilometer, en twee overkappingen en een viaduct krijgt. Deze aanpassingen van de snelweg zijn vastgelegd in het Tracébesluit dat op 7 maart jongstleden is ondertekend door de minister en op dit moment in procedure is bij de Raad van State. In de huidige plannen komt de overkapping bij het Oude Dorp boven het maaiveld uit. De gemeente heeft recent aan Rijkswaterstaat gevraagd om de verdiepte ligging van de A9 bij het Oude Dorp nog 2 meter extra omlaag te brengen. Hiermee kan ook de overkapping omlaag en sluit deze beter aan bij de omgeving. Deze verbeteringen zijn niet eerder in het Tracébesluit opgenomen, omdat de gemeente daar de financiële dekking nog niet bij had gevonden. De gemeente en Rijkswaterstaat onderzoeken samen wat de te volgen procedure is om deze optimalisaties mee te nemen.

De gewenste verbreding van het Bovenlandpad zou betekenen dat er een derde overkapping in Amstelveen komt. Het gaat om een verbreding van 17 meter naar maar liefst 80 meter breed. Deze overkapping ligt aan de ene kant aan Meandertoren III en IV en aan de andere kant aan het nieuwe woningbouwproject Residence Amstelveen (nu nog het leegstaande voormalig KPMG gebouw). De bekrachtiging van de afspraken tussen Rijkswaterstaat en de gemeente zal uiterlijk 1 januari 2018 plaatsvinden.

KOSTEN

Het college zal de gemeenteraad in de Kadernota 2018 voorstellen om voor de verdiepte aanleg van de overkapping Oude Dorp en de verbreding van het Bovenlandpad €9 miljoen te reserveren. Het daadwerkelijke bestedingsvoorstel, waar ook de afspraak met Residence Amstelveen onderdeel van uitmaakt, wordt eind 2017 apart aan de raad voorgelegd.

FOTOTENTOONSTELLING

OPENINGSTIJDEN

Woensdag 12:00 – 17:00 uur
Donderdag 12:00 – 17:00 uur
Vrijdag 12:00 – 17:00 uur
Eerste zaterdag van de maand 12:00 – 17:00 uur

❌ Dit weekend staat voorlopig de laatste weekendafsluiting van de A9 gepland

👷‍♂️Verkeersmanager Bert Jan Zandhuis vertelt wat er op de planning staat en hoe dit in zijn werk gaat.

👉Lees hier het hele verhaal: https://bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl/SchipholAmsterdamAlmere/news/voorlopig-laatste-afsluitweekend-a9-werkzaamheden-schipholbrug-en-knooppunt-holendrecht/

❌Komend weekend is de A9 tussen knooppunt Badhoevendorp en Holendrecht dicht.

👍 Wil je goed voorbereid op reis? Bij de reisadviesdienst Ask&Go kun je terecht met al je vragen.

❓Stel je vraag en krijg persoonlijk reisadvies!
Wil je weten hoe het werkt? Check de video.

Het uitkijkpunt is vandaag gesloten vanwege de hevige storm.
De veiligheid van onze bezoekers staat voorop. Als het weer het toelaat, zal het uitkijkpunt vanaf morgen weer open zijn, zodat je de werkzaamheden aan de A9 van dichtbij kunt bekijken.

❗️Let op: op vrij 10 nov vanaf 20u is de A9 in één richting dicht voor doorgaand verkeer: vanaf knooppunt Badhoevedorp tot aan knooppunt Holendrecht. Dit duurt tot ma 13 nov 5u.

Lokaal verkeer kan de opritten 4 en 5 het hele weekend gebruiken.

Vragen? https://www.askandgo.nl/a9amstelveen.html

Load More

WILT U MEER WETEN?

Stadsplein 103,
1181 ZM Amstelveen

Garage Stadsplein

*2 uur gratis met personal shopping card Stadshart

Back To Top
Zoeken