Ga naar hoofdinhoud
headerbeeld-Kronenburg-West-2500x1252

Werkzaamheden voor 'proeven' Amstelveenlijn: 24 oktober tot en met 19 november

17 oktober 2017 – Vanaf 23 oktober gaat VITAL, de hoofdaannemer van de ombouw Amstelveenlijn, twee soorten proeven doen bij de ongelijkvloerse kruispunten: een zogenaamde bezwijkproef en een pompproef. Waarom zijn deze proeven nodig, wat houden ze in en wat merkt u hiervan?

Bezwijkproeven

VITAL gaat voor de fundering van de open tunnelbakken gebruikmaken van te boren GEWI-palen (ook wel ankers genoemd) in plaats van te heien betonpalen. Om daarbij het juiste ontwerp van de fundering te kunnen maken zijn er bezwijkproeven nodig.

Wat? VITAL gaat per locatie drie GEWI-palen in de grond aanbrengen. Hiervoor is een stelling nodig die circa drie dagen op de locatie staat. Ongeveer twee á drie weken na inbrengen vindt de bezwijkproef plaats. Hiervoor is een trekstellage nodig. Er wordt dan aan de palen getrokken tot het punt van bezwijken/knappen. De kracht die hiervoor nodig is zegt iets over de grondgesteldheid (draagkracht) en de specificaties van de toe te passen palen (bijvoorbeeld de benodigde lengte).

Waar? Op onderstaande plattegronden markeren de gele kruizen de locaties van de bezwijkproeven.

Wanneer? De planning is dat VITAL op maandag 23 oktober de palen aanlevert op beide locaties en als eerste bij Kronenburg de benodigde stellage neerzet. In dezelfde week worden bij Kronenburg en de Sportlaan de GEWI-palen ingebracht. De bezwijkproeven vinden dan in week 45 bij de Sportlaan en in week 46 bij Kronenburg plaats. Er wordt op werkdagen gewerkt tussen 7.00 en 19.00 uur.

Hinder? Met name geluidshinder vanwege het zware materieel en bij het inbrengen (boren) van de palen. Het inbrengen van de palen voor de bezwijkproeven is qua hinder representatief voor de grote werkzaamheden in 2019, wanneer VITAL veel van deze palen gaat inbrengen.

GEWI-palen geven minder hinder dan heipalen

De werkwijze met GEWI-palen zorgt voor minder geluids- en trillingshinder voor de omgeving dan te heien betonpalen. Het heien van betonpalen veroorzaakt op 10 meter afstand van de bron 105-107 dB aan geluid. Het boren van GEWI-palen veroorzaakt 80-85 dB.

Pompproeven

In Nederland worden veel constructies gebouwd met een gedeelte onder het grondwaterniveau. Dit geldt ook voor de aanleg van de ongelijkvloerse kruispunten. Om het ondergrondse gedeelte aan te kunnen leggen, wil VITAL retourbemaling toepassen. Van belang is dan om inzichtelijk te krijgen hoe de grondwaterstanden in de direct omgeving beïnvloed worden door deze bemaling en of de bemalingswijze voldoet. Vandaar dat VITAL pompproeven gaat houden.

Wat? VITAL gaat per locatie een bemalingsbron (buis + pomp) en peilbuizen in de grond aanbrengen, waarna gedurende twee weken wordt bemalen. Na deze twee weken worden de bron en de peilbuizen afgedicht.

Waar? Op onderstaande plattegronden markeren de rode kruizen de locaties van de pompproeven.

Wanneer? De planning is dat VITAL start op maandag 30 oktober met de werkzaamheden hiervoor. Deze vinden plaats op werkdagen tussen 7.00 en 19.00 uur. De pompproef zelf draait 24 uur per dag door.

Hinder? Met name geluidshinder vanwege het zware materieel dat nodig is voor installatie van de bemalingsbron.

De omwonenden in de nabij omgeving zijn met een informatiebrief op de hoogte gesteld van deze werkzaamheden. Deze brief is onderaan het artikel te downloaden.

Locaties pomp- (rood kruis) en bezwijkproeven (geel kruis) Kronenburg.

Locaties pomp- (rood kruis) en bezwijkproeven (geel kruis) Sportlaan.

FOTOTENTOONSTELLING

OPENINGSTIJDEN

Woensdag 12:00 – 17:00 uur
Donderdag 12:00 – 17:00 uur
Vrijdag 12:00 – 17:00 uur
Eerste zaterdag van de maand 12:00 – 17:00 uur

Wij kijken terug op een succesvolle editie van de Dag van de Bouw met een record aantal bezoekers van ruim 2500!

Bekijk alle foto's op: https://bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl/SchipholAmsterdamAlmere/?gallery=succesvolle-dag-van-de-bouw-in-amstelveen.

Ontdek de wereld van de bouw! 📷 Kom op zaterdag 8 juni naar de A9 bouwplaats in Amstelveen. Klim in een bouwmachine, doe mee aan de fietsrondleiding of speel met kilo’s LEGO! 📷📷 Leer alles over de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht.

🚌 Ben jij erbij? Op donderdag 30 mei starten we weer met de busrondleiding langs de highlights van de werkzaamheden rond de A9.
👉Meer weten en inschrijven? Kan hier: https://bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl/.../rondleid.../

Load More

WILT U MEER WETEN?

Stadsplein 103,
1181 ZM Amstelveen

Garage Stadsplein

*2 uur gratis met personal shopping card Stadshart

Back To Top
Zoeken