Ga naar hoofdinhoud
Amstelveenlijn190309-Weekend-met-buitendiensstelling-12

Gigantische zomeroperatie van Buitenveldert tot en met Stadshart

3 juli 2019 – Hoofdaannemer van de Amstelveenlijn, VITAL, voert vanaf 14 juli tot en met 25 augustus een gigantische zomeroperatie uit. In zes weken tijd worden de twee ongelijkvloerse kruisingen bij Kronenburg en Zonnestein aangelegd, en worden alle haltes en spoorinfrastructuur van Buitenveldert tot en met het Stadshart vernieuwd. In deze periode rijden tram 5 en 6 niet, bus 45 rijdt dan tussen station Amsterdam Zuid en Busstation Amstelveen. VITAL werkt in deze periode in Amstelveen-Noord van maandag tot en met zondag van 07:00 tot 23:00 uur aan één stuk door plus een aantal nachten. Na deze zomerwerkzaamheden rijden tram 5 en 6 over het vernieuwde spoortracé en door de verdiepte bakken van Kronenburg en Zonnestein richting het Stadshart.

BUITENVELDERT: VERNIEUWEN HALTE VAN BOSHUIZENSTRAAT EN SPOORTRACÉ CANNENBURG – UILENSTEDE
In de zomerperiode vernieuwen we in Buitenveldert de halte Van Boshuizenstraat en het spoor van Cannenburg tot Uilenstede. Net als bij de andere haltes van de Amstelveenlijn halen we het hoge/lage perron van de Van Boshuizenstraat weg en vervangen we deze door een laag perron. Voor de spoorvernieuwing brengen we nieuwe spoorstaven aan, reinigen en vernieuwen we het ballastbed. Veel ballast wordt hergebruikt. Dit gebeurt met een speciale spoor- en onderhoudsmachine, een zogenaamde kettinghor.  De inzet van de kettinghor voor lokaal spoor is uniek, omdat deze machines meestal worden ingezet voor landelijk treinspoor.

 • sloopwerkzaamheden halte Van Boshuizenstraat: 14 – 22 juli
 • nieuwbouw halte van Boshuizenstraat: 30 juli – 19 augustus
 • laatste week juli: spoorvernieuwing Cannenburg – Uilenstede

AANLEG ONGELIJKVLOERSE KRUISINGEN KRONENBURG EN ZONNESTEIN
In zes weken tijd worden de ongelijkvloerse kruisingen bij Kronenburg en Zonnestein aangelegd. Het spoor wordt verwijderd, de bouwkuipen worden ontgraven, betonwerk wordt uitgevoerd, ruwbouw wordt afgewerkt, en het spoor en perrons worden aangelegd. Na deze zes weken rijden tramlijnen 5 en 6 door de verdiepte bakken bij Kronenburg en Zonnestein richting het Stadshart.

UILENSTEDE TOT EN MET HET STADSHART: VERNIEUWEN HALTES EN SPOORINFRASTRUCTUUR
In dezelfde periode vernieuwen we alle haltes vanaf Buitenveldert tot en met het Stadshart, inclusief de spoorinfrastructuur. Dit betreft de haltes Van Boshuizenstraat, Uilenstede, Onderuit, Oranjebaan en Stadshart. Voor het vernieuwen van deze haltes, halen we de huidige hoge/lage perrons weg en vervangen we deze door nieuwe lage perrons die geschikt zijn voor de nieuwe laagvloerse trams. Ook vernieuwen we de spoorinfrastructuur tussen de voormalige spoorovergang Cannenburg en halte Stadshart. Hiervoor verwijderen we het spoor, reinigen en vernieuwen we de ballast met een speciale spoor- en onderhoudsmachine, de zogenaamde kettinghor, en bouwen we het spoor terug.

HINDER IS HELAAS ONVERMIJDELIJK
Tijdens deze zomerwerkzaamheden merkt u dat we bezig zijn met de Amstelveenlijn. Er zal onder andere sprake zijn van lawaai, stof, trams die vervangen worden door bussen, verkeersomleidingen en bouwverkeer. Waar mogelijk proberen we de hinder te beperken, door bijvoorbeeld de werkzaamheden met het meeste lawaai zoveel mogelijk overdag uit te voeren. De zomeroperatie die VITAL in zes weken gaat uitvoeren is echter naar Nederlandse begrippen een gigantische operatie.

WERKTIJDEN

 • Er wordt gewerkt van maandag tot en met zondag van 07:00 tot 23:00 uur en daarnaast enkele nachten.
 • VITAL heeft op basis van de verleende geluidsontheffing de mogelijkheid om bij een technische noodzaak en na toestemming van de gemeente Amstelveen door te werken in de nacht. Het werkgebied is hiervoor in meerdere zones verdeeld. Per zone mag – wanneer daar een noodzaak voor is – enkele nachten doorgewerkt worden.
 • Het inhijsen van de liften bij de haltes Uilenstede, Onderuit en Oranjebaan duurt één nacht per halte, het inhijsen van de dekken van de ovatondes bij Kronenburg en Zonnestein duurt twee nachten per kruising. Deze werkzaamheden staan gepland voor augustus.
 • Er zijn ook activiteiten op de opslag-/werkterreinen Ouderkerkerlaan, Gondel/Groenelaan en opstelterrein.
 • Voor iedere halte wordt een kleinschalig werkterrein ingericht met een bouwkeet en opslag van materialen. Veelal is dit op en nabij de halte, op een grasveld of berm. Deze terreinen zullen er zo kort mogelijk staan, maar vaak toch voor een langere periode.

GELUID

 • Gedurende de gehele zomerperiode zullen er in totaal meer dan 1.000 medewerkers hun bijdrage leveren en 16 uur per dag en 7 dagen in de week werken, en daarnaast ook enkele nachten doorwerken.
 • Aan- en afvoer van materiaal vindt plaats via het spoor en gebeurt in de nachten voor- en na de zomerperiode. In de nachten na de zomerperiode vinden er eventueel ook onderhoudswerkzaamheden plaats aan het spoor.
 • Grote hoeveelheid bouwverkeer, onder andere bij de werk- en opslagterreinen.
 • Sloopwerkzaamheden van de haltes.
 • Inzet van de kettinghor en stopmachine.
 • Plaatsen en trekken van damwanden bij de haltes Oranjebaan en Onderuit.

OPENBAAR VERVOER

 • Tram 5 en 6 rijden niet van 14 juli tot en met 25 augustus. In deze periode rijdt bus 45 tussen station Amsterdam Zuid en Busstation Amstelveen.
 • Aanpassingen aan routes 45/55/nachtbussen gedurende enkele avonden en nachten tijdens het inhijsen van de liften.

AUTOVERKEER BUITENVELDERT
De gehele zomerperiode is de linkerrijstrook op de Buitenveldertselaan, tussen de Kastelenstraat en de Van Boshuizenstraat, afgesloten voor autoverkeer: 14 – 22 juli in beide richtingen, 30 juli – 19 augustus richting Amsterdam.

Aanvullende beperkingen:

 • 14 t/m 23 juli: linksaf slaan op de Buitenveldertselaan richting het zuiden, de Van Boshuizenstraat in, is niet mogelijk. Omleiding via de ventweg.
 • Elke dag in de laatste week van juli: afsluiting van één rijstrook op gedeelte Buitenveldertselaan tussen Cannenburg en Uilenstede.

AUTOVERKEER UILENSTEDE – STADSHART
In de gehele zomerperiode gelden de volgende beperkingen voor het autoverkeer in de omgeving van Uilenstede tot en met het Stadshart:

 • Grote hoeveelheid vrachtverkeer gedurende de gehele zomer.
 • Verkeer op de Beneluxbaan rijdt de gehele zomer over één rijstrook in beide richtingen. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/uur.
 • Kruisingsvlakken Kronenburg en Zonnestein zijn het grootste gedeelte van de zomer omgebouwd tot twee grote rotondes (VITALtondes), zodat verkeer naar de wijken mogelijk blijft.
 • Afsluiting spoorovergang over de Van Heuven Goedhartlaan nabij halte Stadshart. Doorgaand autoverkeer op de Van Heuven Goedhartlaan is niet mogelijk. Omleiding autoverkeer noordzijde via de Van Heuven Goedhartlaan, Meester G. Groen van Prinstererlaan en Beneluxbaan. Omleiding autoverkeer zuidzijde via de Beneluxbaan en Keerpuntweg. De Handelsweg blijft open, ook de parkeergarage Handelsplein blijft bereikbaar.

Aanvullende beperkingen:

 • Afsluiting Beneluxbaan in noordelijke rijrichting tijdens drie avonden en nachten (tussen 20:00 en 05:00) voor het inhijsen van de liften bij de haltes Uilenstede (11-12 augustus), Onderuit (15-16 augustus) en Oranjebaan (21-22 augustus)
 • 14 – 18 juli en 12 – 23 augustus: één grote rotonde rondom Kronenburg en Zonnestein.

FIETSERS EN VOETGANGERS BUITENVELDERT
Voor fietsers en voetgangers in Buitenveldert gelden de volgende beperkingen:

 • 14 t/m 23 juli: afsluiting oversteek Zwaansvliet/Kastelenstraat aan de noordkant van de halte van Boshuizenstraat en oversteek Buitenveldertselaan/van Boshuizenstraat aan de zuidkant van de halte van Boshuizenstraat
 • 14 t/m 29 juli: afsluiting oversteek bij De Cuserstraat

FIETSGANGERS EN VOETGANGERS UILENSTEDE – STADSHART
Voor fietsers en voetgangers in omgeving Uilenstede – Stadshart gelden de gehele zomerperiode de volgende beperkingen, naast de reeds bestaande omleidingen:

 • Afsluiting spoorovergang over de Van Heuven Goedhartlaan nabij halte Stadshart. Omleiding voetgangers en fietsers: over het Handelsplein aan de westzijde van de Van Heuven Goedhartlaan. Omleiding bromfietsers: over het fietspad langs de Meester G. Groen van Prinstererlaan, Beneluxbaan en Handelsweg.
 • Afsluiting onderdoorgang bij Oranjebaan aan de zuidzijde. Omleiding via de onderdoorgang aan de noordzijde.

Aanvullende afsluitingen fietsers

 • 15 – 19 juli en 28 – 29 juli: afsluiting tunnel bij Onderuit. Omleiding richting het noorden via oversteek Biesbosch. Omleiding richting het zuiden via Oranjebaan
 • 12 – 23 augustus: afsluiting oversteek Biesbosch. Omleiding vanuit het noorden via Uilenstede. Omleiding vanuit het zuiden via fietstunnel Onderuit.

Aanvullende afsluitingen voetganger

 • 12 – 23 augustus: afsluiting oversteek Biesbosch. Pendelbus voor voetgangers die rijdt van de westelijke bushalte Biesbosch naar de oostelijke bushalte Biesbosch en vice versa. Reistijd = 2 minuten. Pendelbus rijdt van 5.30 tot 1.00 uur

OVERIGE HINDER

 • Door de grote hoeveelheid bouwverkeer is er hinder te verwachten van stof/vuil. VITAL zal waar nodig maatregelen nemen om de weg schoon te houden door de inzet van veeg- en zuigwagens, en het sproeien met water om stofvorming te voorkomen.
 • Door het uitvoeren van werkzaamheden in de avond en nacht is er extra verlichting nodig. Hiervoor worden maatregelen genomen om deze alleen richting de bouwplaats op te stellen. Hierdoor wordt er geen specifieke hinder met betrekking tot licht verwacht.
 • VITAL streeft ernaar om de omgeving zo min mogelijk te belasten met de auto’s van medewerkers. Deze worden zoveel mogelijk op de werkterreinen geparkeerd. In de omgeving wordt er voor de medewerkers gebruik gemaakt van niet-openbare parkeerterreinen.

FOTOTENTOONSTELLING

OPENINGSTIJDEN

Woensdag 12:00 – 17:00 uur
Donderdag 12:00 – 17:00 uur
Vrijdag 12:00 – 17:00 uur
Eerste zaterdag van de maand 12:00 – 17:00 uur

🚌 Ben jij erbij? Op donderdag 30 mei starten we weer met de busrondleiding langs de highlights van de werkzaamheden rond de A9.
👉Meer weten en inschrijven? Kan hier: https://bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl/.../rondleid.../

🎨 Kunstliefhebbers opgelet! De kunstschilder Iris Bijleveld uit Amstelveen, bekend om haar schilderijen van de A9, is op zoek naar inspiratie voor haar volgende schilderij. 🖼️ Heb jij een origineel idee voor een nieuw A9-schilderij?

2

📸✨ Ontdek de nostalgie bij "Auto's van Toen" in Amstelveen InZicht! Met al 650+ bezoekers en tellende, is het een groot succes! Mis dit niet, nog te zien tot 12 april op het Stadsplein. En terwijl je hier bent, doe mee aan onze prijsvraag en maak kans op kaartjes voor het

🚧Let op: komende vrij, 1 maart 20u is de A9 afgesloten vanaf knooppunt Holendrecht tot en met afrit 5 Amstelveen-stadshart. Dit duurt tot ma 4 maart 5u.
🚗Ga je richting Schiphol of Haarlem? Dan word je omgeleid via de A2, A10 en A4. De extra reistijd is 10 tot 30 minuten.

Load More

WILT U MEER WETEN?

Stadsplein 103,
1181 ZM Amstelveen

Garage Stadsplein

*2 uur gratis met personal shopping card Stadshart

Back To Top
Zoeken